خلاصه انسان همواره در طول تاريخ سعي مينمايد به منظور ايجاد سرپناهي امن براي سكونت، آن را با محيط پيرامون خود هماهنگ سازد تا بتواند شرايط مناسبي براي ادامة حيات خويش ايجاد كند و درحقيقت شرايط جغرافيايي، اقليمي نيز در شكل گيري اين فضاي زيست، دخالت مستقيمي دارد. در ايران به علت دارا بودن، چهار اقليم متفاوت گرم ومرطوب، گرم و خشك، معتدل و مرطوب و سرد، معماريهاي متفاوتي (به ويژه در طراحي مسكن بومي) هماهنگ با اقليم بوجود آمده كه در چنين فضاهاي ساخته شدهاي، به كارگيري مصالح بومي كه كمترين تأثير نامطلوب برمحيط را دارند و همچنين كاهش ميزان انرژي مصرفي با استفاده از مصالح محلي، موجب پايداري محيط زيست و افزايش دوام بناها گرديدهاند. از اين رو در اين مبحث، سعي برآن است تا بتوانيم معماري بومي ايران را در اقليمهاي متفاوت باتوجه به پايداري محيط و صرفهجويي در مصرف انرژي بررسي نموده و معايب معماري جديد در هر اقليم را از نظر مواردي همچون به كارگيري مصالح ناهماهنگ با شرايط منطقه، طراحي نامناسب بنا ، عدم صرفهجويي در مصرف انرژي و تخريب محيط به صورت اجمالي مورد ارزيابي قرار دهيم. در انتها به جمع بندي و ارائه راهبردهايي در صرفهجويي انرژي در ساختمان باتوجه به فنآوري جديد ميپردازيم.
1ـ مقدمه 1ـ1ـ طرح مسئله چگونگي برخورد با طبيعت ومعماري در آن، واكنشي است كه هر انساني در نقاط مختلف كرة زمين داشته و خواهد داشت و معماري با ارزش باقي مانده از دوران گذشته نشان دهندة فائق آمدن او به صورت كامل يا ناقص بر عواملي همچون مسائل اقليمي ، آب و هوا و… ميباشد. از اينجاست كه ما شاهد معماري بومي گوناگوني در كشورهاي مختلف جهان همخوان با اقليم و فرهنگ ميباشيم كه ويژگيهاي خاص منطقة خود را نشان ميدهند. در ايران به علت دارا بودن شرايط گوناگون اقليم و فرهنگ، ويژگي خاصي دارد و معماريهاي متفاوتي هماهنگ با اقليم در آن بوجود آمده است. لذا به منظور بررسي معماري سنتي هر اقليم، به ويژه طراحي مسكن بومي، نكاتي را مدنظر قرار دادهايم كه شامل موارد ذيل ميباشند : الف ـ خصوصيات اقليمي هر منطقه چه تأثيري بر معماري آن منطقه خواهد گذاشت؟ ب ـ نحوة به كارگيري مصالح بومي و انرژي هاي قابل تجديد درمعماري هر منطقه باتوجه به شرايط اقليمي به چه صورت ميباشد ؟ ج ـ آيا در ساخت و سازهاي هر منطقه حفظ محيط زيست و صرفهجويي در مصرف انرژي مورد توجه قرار ميگيرد؟
2ـ1ـ مروري بر ادبيات به منظور ارائه ديدگاه صاحبنظراني كه در زمينة بررسي معماري سنتي ايران در ارتباط با ميزان انطباق آنها با شرايط اقليمي و ساخت و ساز پايدار تحقيق كردهاند، گزيدهاي از نظرات برخي ازايشان را انتخاب نمودهايم كه پس از ارائه مطالب، در اين بخش در مبحث چارچوب نظري، موضوعات مطرح شده را مورد ارزيابي قرار خواهيم داد. ـ داراب ديبا و شهريار يقيني : ايشان در مطالعات خود به بررسي معماري بومي گيلان «درچارچوب مطالعة معماري سنتي ايران ، براساس شرايط محيطي» پرداخته و در ابتدا به بررسي طراحي مسكن در خطة گيلان اشاره نموده و باتوجه به موقعيت محيط پيرامون بناهاي مسكوني چند تيپ از الگوي مسكن را مورد ارزيابي قرار دادهاند. سپس با بررسي فضاهاي داخلي خانههاي سنتي گيلان، فضاي معماري را به سه دسته تقسيم نمودهاند: الف ـ فضــاهاي بسته شامل اتاقها ب ـ فضاهاي نيمه باز شامل ايوانها ج ـ فضاهاي بازكه شامل محدودة حياط پيرامون خانه ميباشد كه «اهميتي به اندازه بقيه خانه دارد». ايشان در بخشي ديگر از مطالعة خود هشت ويژگي كلي معماري روستايي گيلان را برشمرده و در نهايت با بيان مشكلات ساختمانهاي امروزي، اشاره مينمايند كه «معماري جديد بايد حتماً از مصالح رايج در محل استفاده نمايد و محدوديتهاي اقليم را به دقت در نظر گيرد“.1 ـ حسين غضنفرپور: وي در «بررسي وضعيت ارتباط اقليم و مسكن در استان كرمان» اشاره مينمايد كه «در دهههاي اخير توجه زيادي به عامل اقليم نشده و مساكن غيرمتناسب ، مسائل و مشكلاتي را به بار آورده است». سپس با توجه به آب وهواي متنوع استان كرمان آن را به دو بخش گرم و خشك و گرم و تاحدودي مرطوب تقسيم بندي نموده و با درنظر گرفتن تأثيرات ميزان تابش خورشيد و دما ونحوة قرار گرفتن در برابر وزش باد، معيارها و اصولي را براي ساخت بنا از نظر چگونگي فرم |
بررسی ارتباط میان معماري سنتي ايران و پايداري محيط و صرفهجويي در مصرف انرژي
تعداد صفحات: 40
حجم فایل: 134 KB
فرمت فایل: word
دسته بندی: تحقیق آماده
قیمت: 199,900 ریال
تعداد نمایش: 34 نمایش
ارسال توسط: best file
تاریخ ارسال: 20 آوریل 2023
به روز رسانی در: 20 آوریل 2023
خرید این محصول:
پس از پرداخت لینک دانلود برای شما نمایش داده می شود.