ویلیام گیلبرت (1544 ـ 1603 م) با انتشار کتابی درباره مغناطيس نظریات گذشتگان را مورد بررسی قرار داد. و نتیجه گرفت که نيروهاي الكتريكي و مغناطيسي از هم جدا میباشند.
خط فاصل روشن بین این دو پدیده (الكتريسيته و مغناطيس)را گیلبرت (W. Gilbert) فیزیکدان و طبیعت شناس انگلیسی پیدا کرد. و نیز او کتابی درباره آهنربا ، اجسام آهنربایی و زمین به عنوان آهنربای بزرگ در سال ۱۶۰۰ منتشر کرد.
کار وی شروع بررسی در پدیدههای الکتریکی را نشان میدهد. گیلبرت در این کتاب همه خواص آهنرباهای شناخته شده تا آن زمان را تشریح کرده و نتایج آزمایشهای خیلی مهم ، شخص خود را نیز آورده است. همچنین وی شماری از تفاوتهای اساسی بین جذبهای الکتریکی و مغناطیسی را مشخص نموده و اصطلاح الکتریسیته را وضع کرده است.
آراگو (D. F. Arago) ، فیزیکدان فرانسوی در کتاب خود به نام تندر و آذرخش شرح میدهد که چگونه در ژوییه سال ۱۶۸۱، در کشتی راین (reine) واقع دردریای آزاد حدود صدها مایل از ساحل بر اثر آذرخش دکلها ، بادبانها و غیره بطور جدی صدمه دیدند. وقتی که شب فرا رسید، از روی وضع ستارگان دریافت که از سه قطب نمای در دسترس دو تا بجای شمال به سمت جنوب ایستاده بودند، در حالی که یکی از آنها به سمت شمال بود، آراگو همچنین شرح میدهد که هرگاه آذرخش به خانه بخورد، کارد ، چنگال و سایر اشیای آهنی را به شدت آهنربا میکند.
الكتريسيته دو نوع است الكتريسيته ساكن و الكتريسيته جاري
سوال الكتريسيته ساكن چگونه است؟
جواب هر گاه الكتريسيته توليد شده در محل توليد باقي بماند آنرا الكتريسيته ساكن مي نامند.
سوال الكتريسيته جاري چگونه است؟
جواب از حركت الكترونها، الكتريسيته جاري به وجود مي آيد.
يكاي بار الكتريكي در SI كولن است كه با حرف C نشان مي دهند.
سوال بار الكتريكي خالص يعني چه؟
جواب يك اتم در حالت عادي از نظر الكتريكي خنثي است. يعني تعداد بارهاي مثبت و منفي آن با هم برابرند. اگر اين تعادل را با گرفتن يا دادن الكترون به اتمهاي يك جسم برهم بزنيم، ديگر جسم از نظر بار الكتريكي خنثي نخواهد بود. در اين حالت مي گوييم جسم داراي بار الكتريكي خالص است. به عبارت ديگر بارهاي الكتريكي خنثي نشده يك جسم را بار الكتريكي خالص مي نامند.
اجسامي كه به راحتي الكتريسيته را از خود عبور مي دهند رساناي الكتريكيمي نامند.
اجسامي كه الكتريسيته را از خود عبور نمي دهند، نارساناي الكتريكي مي نامند.
در رساناهاي فلزي، الكترونها مي توانند به راحتي از اتمهاي خود جدا شده و با حركت در درون جسم موجي رسانش شوند. اين الكترون ها را الكترون هاي آزادمي نامند.